Aziz Berk Erten

AMBEO eksperthistorier

Aziz Berk Erten er en lydtekniker fra Istanbul, der har specialiseret sig i både live- og studiearbejde. Han har indspillet, mixet og turneret med adskillige tyrkiske topkunstnere.

Jeg var nysgerrig efter at afprøve 3D-optageteknik i et scenarie, der omfattede et stort PA-system. Heldigvis havde jeg den perfekte lejlighed til at teste det selv. Det tyrkiske alt-rock band YOKS, hvis nye album jeg indspillede om sommeren, gav koncert i anledning af albumlanceringen på et af de bedste spillesteder i Istanbul. Jeg fik mulighed for at optage koncerten med alle spotmikrofonerne sammen med dummyhead'et. Jeg mixede også FOH og monitors, så jeg havde fuld kontrol over de tekniske og kunstneriske aspekter af lyden.

„Det var en fornøjelse at arbejde med dummyhead'et, og i post production kunne jeg høre forskellen i 3D-dybde. “
Aziz Berk Erten

Da jeg havde hele dagen til rådighed til setup og lydprøve, begyndte jeg med at indspille bandet, mens de gennemgik sætlisten. Jeg satte dummyhead'et op i forskellige afstande fra scenen, og jeg indspillede både med og uden PA. Ideen var at få så megen variation som muligt, så jeg senere klart kunne høre, hvad der fungerede og hvad der ikke gjorde. Under koncerten valgte jeg at placere dummyhead'et i FOH-positionen for at få et afbalanceret lydbillede fra PA'et. Det var en fornøjelse at arbejde med dummyhead'et, og i post production kunne jeg høre forskellen i 3D-dybde og den realisme, det tilføjede til mixet, og som var umulig at opnå fra det par publikumsmikrofoner, som jeg også indspillede til sammenligning.

Da dummyhead'et var placeret i FOH-position, blev det besluttet at blande KU 100-signalet over spotmikrofonerne frem for at mixe dem IND I KU 100-indspilningen, hvilket er en bedre fremgangsmåde, når dummyhead'et bruges til at optage akustiske instrumenter. Jeg konkluderede også, at denne metode gør det unødvendigt at anvende et mono-til-binaural plug-in på spotmikrofonerne, da signalet fra dummyhead'et OVER de panorerede mikrofoner fuldender 3D-illusionen perfekt. Efter at have brugt og hørt dummyhead'et selv, kan jeg klart sige, at det også er meget velegnet til at optage og afspille koncerter, hvor der anvendes PA-systemer.

Om Aziz Berk Erten

Aziz Berk Erten er en lydtekniker fra Istanbul, der har specialiseret sig i både live- og studiearbejde. Han har indspillet, mixet og turneret med adskillige tyrkiske topkunstnere. Hans studiearbejde, som har samlede YouTube-visninger i 10 millioners-klassen, inkluderer Tyrkiets bidrag til Eurovision Song Contest i 2010, der opnåede en andenplads. Han har en BA-grad i film og diplom i lydteknik. Han kan kontaktes på sin hjemmeside http://www.azizberk.com

Om Aziz Berk Erten

Eksperthistorier - Binaural

Radio France

Radio France er en national offentlig radio, grundlagt i 1975, Det er den førende franske radiostation med mere end 13,5 millioner daglige lyttere.

Aziz Berk Erten

Aziz Berk Erten er en lydtekniker fra Istanbul, der har specialiseret sig i både live- og studiearbejde. Han har indspillet, mixet og turneret med adskillige tyrkiske topkunstnere.

Phonomatik Lab

Phonomatik Lab blev født af en enkel ide fra den selvudnævnte fonometriker Erik Satie: "for at bevare musik på ethvert tænkeligt medie". For at denne drøm skal gå i opfyldelse, bruger vi binaural teknologi og gør vores indspilninger tilgængelige på Music Inside Records.

Gareth Fry

er en prisvindende lyddesigner, hvis arbejder inkluderer Harry Potter and the Cursed Child, The Encounter og åbningsceremonien ved de Olympiske Lege i 2012. Han har også skabt binaurale og ambisoniske udstillinger og VR-oplevelser for forskellige udstillinger og kampagner.

Pascal Rueff

Pascal Rueff er instruktør, digter og 3D-lydtekniker. I de seneste 15 år har han beskæftiget sig med alle aspekter af binaural produktion. Han har produceret adskillige serier om 2. Verdenskrig, Rimbauds Illuminationer og Chernobyl i samarbejde med videnskabsmænd, kunstnere og teknikere.

Paulo Castanheiro

Paulo Castanheiro is a sound designer at Media Capital Radios in Portugal, a podcasts producer responsible for the audio contents at iNOVA Media Lab and an applied research lab at NOVA University of Lisbon.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og bliv medlem af AMBEO Community

Kontakt os venligst, hvis du har feedback eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints - eller du vil dele dine erfaringer i din egen eksperthistorie.

*De markerede felter skal udfyldes

Image Credit: Nicolas Büchi / ZHdK Cast

Newsletter subscription