Benoît Gilg

AMBEO eksperthistorier

Benoît Gilg grundlagde firmaet YASTA sammen med Louise Bardet. Omgivet af et inspireret og dedikeret team har de siden 2011 skabt innovative og konkurrencedygtige indspilningssystemer og omkostningseffektive installationer til enhver situation.

Jeg mixer 3D audio, som om jeg pustede en ballon af lyd op. Jeg har i årevis væres fascineret af rum, akustisk rum. Det tog mig nogen tid at skelne mellem rum og multi-mikrofon-mixet uafhængigt af formatet. At finde det akustiske rum i mono er referencen for mig. Det kræver et specifikt kompositorisk arbejde, parret med lydbehandlingsteknikker. Det er takket være års erfaring med optagelse af lydkilder, mest musikalske med tilhørende stereo-indspilningsteknikker, at jeg til sidst adskilte disse to begreber. Hvis smartphones havde eksisteret, ville jeg have været glad og kunne have sparet masser af tid ved at bruge Neumanns “Recording Tools”-app, som er en hjælp til opsætning af stereo-mikrofonteknikker. 3D audio er en udvidelse, en kontinuitet, som giver mulighed for en ret utrolig fysiologisk oplevelse. Jeg startede med at udforske det gennem film, da jeg ofte bliver bedt om at mixe koncerter i 5.1 og 7.1 og på det seneste i 3D 11.1 og 9.1 som et personligt eksperiment. Min søgen handler om at mixe musik med udgangspunkt i en direkte eller ”rå” lyd fra scenen, koblet med en ekstra dimension af rumlig information, som er akustisk udtænkt og som udgør multikanals-laget. Disse to lag behandles mere eller mindre sammen, afhængigt af musikgenren. Når det gælder pop/rock, udgøres multikanals-laget af ekstra mikrofoner længere fra lydkilden på bestemte instrumenter og sommetider mere diffuse.

„Så snart den er forbundet til musikmixet, muliggør den en realistisk koncertsals-lydoplevelse.“
Benoît Gilg

Hvad angår tilhørerne og koncerthallen er ideen at have et akustisk aftryk af rummet og ekstra mikrofoner til at opfange publikum. Cube'n er et perfekt værktøj til at indspille dette aftryk af stedet, hvor koncerten foregår. Så snart det samles med musikmixet, muliggør det en realistisk oplevelse af lyden i en koncertsal. Det hjælper med at flytte lytteren ind i showet med en betonet klangfarve fra fronten og et stærkere indtryk, når det drejer sig om forstærket musik. Denne erfaring med cube'n er en ny opdagelse for mig. Jeg har brug for de kommende måneder til at uddybe eksperimenterne med forskellige typer mikrofoner som f.eks. D01 eller Neumanns KMD-serie, der giver utvivlsomme dynamiske fordele.

Om Benoît Gilg

Benoît Gilg er stadig ung, men han har allerede lavet lyd i mere end halvdelen af sit liv. Efter en karrierestart blandt de nye stjerner i parisisk free jazz, hvor han bl.a. indspillede Akosh.S Unit, besluttede han at udvide sin horisont ved at stå for monitormixet på turneer med Mireille Mathieu og Juliette Greco. På den måde udviklede han en særlig tilpasningsevne. Han udvidede sin horisont yderligere da han tog sine første skridt ind i filmverdenen og arbejdede på bl.a. «Seaside» af Julie Lopez Curval (lydredigering) og «To Be and to Have» af Nicolas Philibert (musikindspilning). Her fik han bekræftet sin passion for livelyd og blev bragt tilbage til sin første kærlighed, musikken. I 2004 begyndte Benoît at arbejde med Sombrero & Co, hvor han hurtigt blev ansvarlig for broadcast-lyd til musikfestivaler (Arte, MCM, M6, radio, internet…). Opmuntret af kontrasten udforskede han Frankrig og landets store udvalg af musikgenrer ved festivaler, fra « Vieilles Charrues » til « Rock en Seine », fra « Jazz sous les Pommiers » til « Jazz Nancy Pulsations » eller fra « Hellfest » til « Transmusicales ». I 2011 skabte han firmaet YASTA sammen med Louise Bardet. Omgivet af et inspireret og dedikeret team skaber de innovative og konkurrencedygtige indspilningssystemer og omkostningseffektive installationer til enhver situation. Med disse værktøjer laver YASTA omkring 200 live musikmix om året med artister som PJ Harvey, Lenny Kravitz, Pixies, Nathalie Stutzmann og Nicholas Angelich. Visse kunstneriske samarbejder har resulteret i kommercielle DVD’er: Melody Gardot, Eddy Mitchell, Scorpions, Soulfly, Dagoba, Jacques Higelin og Kendji Girac. Fornylig stod Benoit for mixet i 5.1 ‘on air’ af koncerten med Eddy Mitchell, som kunne opleves samtidig i mange biografer.

Om Benoît Gilg

Eksperthistorier for højttalere

Paul Geluso

Paul Geluso er krediteret som mix- og mastering-tekniker, producer og musiker på hundredevis af filmtitler. Som komponist og lyddesigner har hans arbejde være udstillet internationalt og fået støtte fra New York State Council for the Arts og Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank er en polsk lydtekniker og musikproducer. Hun studerede musikproduktion og lyddesign ved Fryderyk Chopin-musikakademiet i Warszawa. Efter sin eksamen i 1989 begyndte hun sin karriere som freelance lydtekniker, indspilningsleder og musikproducer – først i Warszawa og siden i Schweiz og Tyskland. Siden 1993 har hun undervist i indspilningsteknik ved FHNW Academy of Music i Basel, Schweiz, hvor hun også bor.

Benoît Gilg

Benoît Gilg er stadig ung, men han har allerede lavet lyd i mere end halvdelen af sit liv. Efter en karrierestart blandt de nye stjerner i parisisk free jazz, hvor han bl.a. indspillede Akosh.S Unit, besluttede han at udvide sin horisont ved at stå for monitormixet på turneer med Mireille Mathieu og Juliette Greco. På den måde udviklede han en særlig tilpasningsevne.

Dan Shores

Daniel Shores er 3 gange GRAMMY®-nomineret og startede sin professionelle karriere hos Sono Luminus, først som teknikerassistent, siden som tekniker og endelig som leder af Sono Luminus-plademærket. Efter ændringer i firmastrukturen er Daniel nu tilbage til udelukkende at beskæftige sig med det, han elsker – lydteknik. I mange år har Daniels fokus været hans kærlighed til lyd og et ønske om at skabe de absolut bedste musikindspilninger, der giver lytteren den mest medrivende interaktion med musikken.

György Mohai

György Mohai, lydtekniker, mix-tekniker og lyddesigner fra Budapest, Ungarn. En nøglefigur i den unge generation af ungarske lydteknikere. Han var optaget af musikstudier fra sin tidlige barndom og var elev på Jazz Vocals-fakultetet på Kőbánya Conservatory, det andet uddannelses-hjem for mange berømte ungarske musikere. I 2010 tog han en Sound Director BA-grad på University of Theatre and Film Arts, hvor han siden ofte er vendt tilbage for at holde forelæsninger.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, født Schwartz, er lydtekniker og producer af akustisk musik inden for radio, TV og studiebranchen. Hendes indspilninger har modtaget adskillige tyske og internationale nomineringer og priser, bl.a. 2 Echo Klassik Awards, Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, en Grammy-nominering og mange andre.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og bliv medlem af AMBEO Community

Kontakt os venligst, hvis du har feedback eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints - eller du vil dele dine erfaringer i din egen eksperthistorie.

Image Credit: Frank Loriou

Newsletter subscription