Côme Jalibert

AMBEO eksperthistorier

Côme Jalibert begyndte sin karriere som lydtekniker og -designer i 2002. Han har altid været tiltrukket af lydens omsluttende kraft og har derfor eksperimenteret meget med surroundlyd: I sit arbejde ønsker han, at lyden skal føles snarere end høres.

Den nylige fremkomst af Virtual Reality som et immersivt historiefortæller-medium har skabt et behov for egnede værktøjer til forfatterne. Jeg ønsker, at VR skal være et stærkt og blivende medium, ikke blot en gimmick, og om det lykkes, afhænger af kvaliteten af vores 360-produktioner.

Efter min mening skal 360-indhold opleves med et VR-headset og hovedtelefoner. Hermed kan brugeren få en immersiv stereoskopisk og binaural oplevelse, som er essensen af VR. Udfordringen for forfatterne er så at producere kvalitetsindhold med 360 stereoskopisk video og ambisonics audio til en rimelig pris!

For at nå dette mål samlede vi et team med stereografen Josephine Derobe, den kreative teknolog Sergio Ochoa, den mekaniske ingeniør Jean Chesneau og mig selv som lydtekniker. Sammen designede og byggede vi et VR-system, som opfylder alle vores kreative, tekniske og økonomiske forventninger.

„Jeg er meget imponeret af rumligheden i den lyd, der er optaget med Ambeo VR. Jeg følte faktisk, at jeg stod på scenen ved siden af musikerne!“
Côme Jalibert

Efter at have testet en anden mikrofon i vores første prototype ønskede jeg at prøve AMBEO VR-mikrofonen i den anden. AMBEO VR var meget nemmere at integrere fysisk i systemet på grund af den mindre størrelse af tetraeder-kapselsystemet. Den indbyggede vindhætte er også et stort plus med hensyn til størrelse! Med AMBEO VR har jeg været i stand til at placere mikrofonen lige ved kernen af den 14-linsede klynge i vores system. Det kræver mange linser at filme stereoskopisk video, og de skal sidde meget tæt! Og samtidig føles hele lydbilledet forkert, hvis mikrofonen er for langt væk fra kameraernes knudepunkt. Så jeg er meget glad for, at AMBEO VR-mikrofonen gør det muligt at optage et lydbillede, som virkelig er sammenfaldende med 360-videoen!

Jeg havde mulighed for at teste vores anden prototype og Ambeo VR med et symfoniorkester. VI afprøvede adskillige placeringer af systemet på scenen, omgivet af musikere, samt en placering lige foran dirigenten, hvor orkesteret spænder over 180°. I hver eneste placering var jeg imponeret af den detaljerede kvalitet af lyden, der blev optaget med AMBEO VR og også af håndteringen af de høje lydtryk fra orkesteret. I min specifikke opsætning fandt jeg, at kablet kunne have været længere, da min optager stod på gulvet neden for systemet. Der var i dette tilfælde behov for korte forlængerkabler med den ulempe, at der var 4 ekstra XLR-stik i vejen. På den anden side er denne længde perfekt til situationer, hvor optageren er længere fra systemet, da de 4 XLR-stik kan skjules tæt ved systemet.

I post production-processen var jeg meget tilfreds med rumligheden af den lyd, der var optaget med AMBEO VR - jeg følte faktisk, at jeg var på scenen ved siden af musikerne! Nogle få spotmikrofoner blev også mixet med for at give lydbilledet et endnu fastere holdepunkt. I sidste ende fører selv den mindste hovedbevægelse til en subtil, men meget overbevisende lydlig feedback for brugeren: immersionen er total!

Om Côme Jalibert

Côme Jalibert begyndte sin karriere som lydtekniker og -designer i 2002. Han har altid været tiltrukket af lydens omsluttende kraft og har derfor eksperimenteret meget med surroundlyd: I sit arbejde ønsker han, at lyden skal føles snarere end høres. Han har arbejdet med film, TV og senest med videospil, transmedia og VR. Hans mest kendte arbejde er lyddesignet til filmen Minuscule, The Valley of the Lost Ants og skabelsen af lydsiden til Phallaina, den første grafiske roman med scrolling til touchscreens.

Om Côme Jalibert

Eksperthistorier - Virtual Reality

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann er Head of Sound hos Visualise. Som en førende 3D-lydspecialist medbringer Henrik over 10 års erfaring med lyd i studiekvalitet til film, reklamer, kunder i musikbranchen og 3D-lydinstallationer.

Michael Engman Rønnow

Michael har arbejdet i den professionelle branche de seneste 25 år. Han startede som musiker i teenageårene og gik ind i studiebranchen omkring 1992.
Han arbejder nu inden for pro audio-salg, men turnerer også stadig som musiker eller FOH-lydmand, samtidig med at han driver sit Pro Tools-baserede studie derhjemme.

Côme Jalibert

Côme Jalibert begyndte sin karriere som lydtekniker og -designer i 2002. Han har altid været tiltrukket af lydens omsluttende kraft og har derfor eksperimenteret meget med surroundlyd: I sit arbejde ønsker han, at lyden skal føles snarere end høres. Han har arbejdet med film, TV og senest med videospil, transmedia og VR. Hans mest kendte arbejde er lyddesignet til filmen Minuscule, The Valley of the Lost Ants og skabelsen af lydsiden til Phallaina, den første grafiske roman med scrolling til touchscreens.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) er forsker inden for casting / audiovisuelle medier i Department of Design ved Zurich University of the Arts (ZHdK).

Thomas Rechberger

Thomas er en schweizisk musiker, musikproducer og lyddesigner. Han har arbejdet med pro audio på alle sider af mikrofonen i mere end 20 år: Som sologuitarist i bandet Lovebugs har han spillet mere end 1.000 koncerter i Europa, indspillet 13 albums inkl. adskillige nr. 1-singler og modtaget flere Golden Record-priser.

Fabian Knauber

Som uddannet akustiker har Fabian Knauber en bred teoretisk viden om rumakustik, 3D audio og binaural teknologi, og han supplerer den med sin praktiske erfaring som freelance-lydtekniker. Ud over live- og studieproduktioner indbefatter hans kernekompetencer også komplicerede, højttalerbaserede installationer og 3D-lyd til Virtual Reality.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello er elekronisk musiker og mediekunstner. Han har udsendt CD'er på New Albion Records, Sub Rosa, 12k og Room 40. Hans lydinstallationer og multikanalsarbejder indgår i den permanente udstilling på Museum of Modern Art, Whitney Museum og Museum of Contemporary Art, Lyon.

Little Konzett

Little Konzett er en østrigsk producer, indspilnings-, mix- og mastering-tekniker, musiker og ejer af „Little Big Beat Studios“. Studierne ligger i den vestlige del af Østrig og i Liechtenstein.

Rodolphe Alexis

Som lyddesigner og -tekniker arbejder han på forskellige måder, som er i dialog med andre kunstgenrer (installation, skulptur, performance, radio).

Martin Rieger

Martin Rieger betegner selv sin profession som 360° lydproduktion, et udtryk for hans holistiske tilgang til VR-produktioner, hvor han tager flere elementer end sædvanligt i betragtning i indspilnings- og mix-processen, idet han bygger historiefortællingen op gennem hele forløbet.
Med studier i medieteknologi og produktion har han et godt overblik over teknologier ud over audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og bliv medlem af AMBEO Community

Kontakt os venligst, hvis du har feedback eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints - eller du vil dele dine erfaringer i din egen eksperthistorie.

Newsletter subscription