Dan Shores

AMBEO Eksperthistorier

Daniel Shores er 3 gange GRAMMY®-nomineret og startede sin professionelle karriere hos Sono Luminus, først som teknikerassistent, siden som tekniker og endelig som leder af Sono Luminus-plademærket.

På en af mine seneste opgaver havde jeg fornøjelsen af at teste Sennheiser MKH 800 Twin under optagelser af Islands Symfoniorkester i Reykjavik. Oplevelsen var helt ny, både med orkesteret og mikrofonerne, og de blev virkelig sat på prøve, takket være musikkens store dynamikområde og sammensætningen af orkesteret.

Til dette projekt indspillede jeg orkesteret i fuld immersiv surround til udgivelse på Pure Audio Blu-ray i 9.1 Auro-3D og Dolby Atmos. Jeg opnåede denne konfiguration ved at anvende et centralt array af mikrofoner og placere orkesteret rundt om i en komplet 360 graders cirkel.

„Vi lejede Sennheisers sæt med 5 mikrofoner som det nederste lag af vores primære array (én mikrofon pr. højttaler i et standard 5.1-setup).“
Dan Shores

Da jeg havde åbnet kassen, var jeg umiddelbart imponeret af emballeringen og kvaliteten af de enkelte dele. Hele konstruktionen og kvaliteten af sættet var tydelig, lige fra mikrofonen og det affjedrede ophæng til det medfølgende kabel, som giver adgang til begge mikrofonens kapsler. Det eneste, der forvirrede mig en smule, var den manglende afmærkning af for og bag på kablet, selv om det var let at fastslå, så snart det var tilsluttet.

Jeg indspillede orkesteret i 352,8 kHz DXD-opløsning over 5 dage (én session pr. dag). Hver dag indspillede vi et nyt stykke, og for hvert stykke var orkesteropsætningen forskellig, nogle gange med messingblæserne i front, andre gange med træblæserne bagest og en gang endda med en blandet stryger- og blæsersektion rundt om mikrofonerne for at opfange de unikke effekter, som komponisten ønskede. Det, der begejstrede mig mest ved 800 Twin-mikrofonerne, var det faktum, at uanset hvordan orkesteropsætningen blev ændret, var de altid i stand til at håndtere signalet. Lyden var fyldig, transparent, højopløst og stadig musikalsk og ikke overdrevet klinisk. De leverede fantastisk detaljeret lyd i ppp-sektionerne og var stadig i stand til at håndtere FFF-passagerne i samme høje kvalitet.

Jeg havde indstillet mikrofonerne til kuglekarakteristik, som var temmelig let at konfigurere i DAW'en, blot ved at route begge kanaler (da du får et signal fra begge kapsler) til den samme panorering og samme volume. Selv om jeg ikke lavede om på dem i det færdige mix pga. den stramme tidsplan og de specielle orkesterkonfigurationer vi ønskede, var det betryggende at vide, at jeg med AMBEO-plugin'et kunne have ændret karakteristikken under post production, hvis jeg havde haft behov for det.

Det var en stor oplevelse at have lejlighed til at bruge 800 Twin-mikrofonerne, og jeg anbefaler dem gerne til enhver af mine kollegaer. Jeg glæder mig til at prøve dem i fremtiden på mindre ensembler og soloinstrumenter.

Om Dan

Daniel Shores er 3 gange GRAMMY®-nomineret og startede sin professionelle karriere hos Sono Luminus, først som teknikerassistent, siden som tekniker og endelig som leder af Sono Luminus-plademærket. Efter ændringer i firmastrukturen er Daniel nu tilbage til udelukkende at beskæftige sig med det, han elsker - lydteknik. I mange år har Daniels fokus været hans kærlighed til lyd og et ønske om at skabe de absolut bedste musikindspilninger, der giver lytteren den mest medrivende interaktion med musikken.

I sin tid som lydtekniker på mere end 150 kommercielle indspilninger for Solo Luminus, Steinway & Sons, Naxos, Delos og mange andre plademærker har Daniel altid haft forkærlighed for og fokus på surroundlyd, og han har gennem årene stået for indspilninger i 5.1, 7.1, 9.1 og nu også 11.1 til kommerciel udgivelse og dermed givet musikforbrugerne mulighed for nye og unikke lytteoplevelser.

Når han ikke er i studiet, er Daniel adjungeret professor ved Shenandoah University, hvor han underviser i location-indspilning, surroundlyd og grundlæggende mastering-teknikker i skolens afdeling for musikindspilning og produktionsteknologi. Daniel er også selv musiker - han startede som klassisk-/jazzpianist og percussionist og fortsatte siden til rock- og jazzbas, guitar, mandolin og forskellige andre instrumenter.

Om Dan

Eksperthistorier for højttalere

Paul Geluso

Paul Geluso er krediteret som mix- og mastering-tekniker, producer og musiker på hundredevis af filmtitler. Som komponist og lyddesigner har hans arbejde være udstillet internationalt og fået støtte fra New York State Council for the Arts og Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank er en polsk lydtekniker og musikproducer. Hun studerede musikproduktion og lyddesign ved Fryderyk Chopin-musikakademiet i Warszawa. Efter sin eksamen i 1989 begyndte hun sin karriere som freelance lydtekniker, indspilningsleder og musikproducer – først i Warszawa og siden i Schweiz og Tyskland. Siden 1993 har hun undervist i indspilningsteknik ved FHNW Academy of Music i Basel, Schweiz, hvor hun også bor.

Benoît Gilg

Benoît Gilg er stadig ung, men han har allerede lavet lyd i mere end halvdelen af sit liv. Efter en karrierestart blandt de nye stjerner i parisisk free jazz, hvor han bl.a. indspillede Akosh.S Unit, besluttede han at udvide sin horisont ved at stå for monitormixet på turneer med Mireille Mathieu og Juliette Greco. På den måde udviklede han en særlig tilpasningsevne.

Dan Shores

Daniel Shores er 3 gange GRAMMY®-nomineret og startede sin professionelle karriere hos Sono Luminus, først som teknikerassistent, siden som tekniker og endelig som leder af Sono Luminus-plademærket. Efter ændringer i firmastrukturen er Daniel nu tilbage til udelukkende at beskæftige sig med det, han elsker – lydteknik. I mange år har Daniels fokus været hans kærlighed til lyd og et ønske om at skabe de absolut bedste musikindspilninger, der giver lytteren den mest medrivende interaktion med musikken.

György Mohai

György Mohai, lydtekniker, mix-tekniker og lyddesigner fra Budapest, Ungarn. En nøglefigur i den unge generation af ungarske lydteknikere. Han var optaget af musikstudier fra sin tidlige barndom og var elev på Jazz Vocals-fakultetet på Kőbánya Conservatory, det andet uddannelses-hjem for mange berømte ungarske musikere. I 2010 tog han en Sound Director BA-grad på University of Theatre and Film Arts, hvor han siden ofte er vendt tilbage for at holde forelæsninger.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, født Schwartz, er lydtekniker og producer af akustisk musik inden for radio, TV og studiebranchen. Hendes indspilninger har modtaget adskillige tyske og internationale nomineringer og priser, bl.a. 2 Echo Klassik Awards, Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, en Grammy-nominering og mange andre.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og bliv medlem af AMBEO Community

Kontakt os venligst, hvis du har feedback eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints - eller du vil dele dine erfaringer i din egen eksperthistorie.

Newsletter subscription