György Mohai

AMBEO eksperthistorier

György Mohai, lydtekniker, mix-tekniker og lyddesigner fra Budapest, Ungarn.

Jeg oplevede 3D AMBEO-indspilningsteknikken første gang i september 2016 under et Sound Expert-seminar i Berlin, arrangeret af Sennheiser. Ud over dette koncept var vi så heldige også at prøve den tilhørende MKH800Twin mikrofon og det korresponderende plug-in. Jeg fik omgående nye ideer om teknologien og de mange måder, jeg kan anvende den på i mit arbejde.

For nylig anvendte jeg mikrofonerne til at indspille musikken til "Jupiter's Moon", en ny film af Kornél Mundruczó, som får premiere i Cannes i år som deltager i hovedkonkurrencen om Guldpalmen. (Musikken er komponeret af Jed Kurzel, kendt for Alien: Covenant, Macbeth, Assassin’s Creed) Jeg må sige, jeg opnåede rigtig gode resultater med dette system.

„MKH 800 Twin gengiver det akustiske rum meget tydeligt: I optagelsen er bandet ét med mixets akustiske rum.“
György Mohai

Det nye Sennheiser-layout gør det meget nemt ud fra indspilningen at skabe traditionelle 5.1 eller Dolby Atmos-kompatible mix eller stereomix – afhængigt af, på hvilken platform lydsporet skal distribueres (film, DVD, TV). Det er en stor lettelse, at vi ikke behøver at beslutte mikrofonernes retningskarakteristik, mens vi indspiller, men kan vælge den bedst egnede senere under post production og endda så sent som i mixprocessen. På den måde kan vi anvende forskellige karakteristikker i mix til forskellige formål.

Sennheiser MKH800Twin-mikrofonerne har en yderst transparent og detaljeret lydgengivelse, og jeg finder det fascinerende at optage stort set ethvert instrument eller band med dem. Mikrofonerne har desuden Sennheisers velkendte fremragende signal/støjforhold.

Under vores første sessions med Sennheiser MKH800Twin-mikrofonerne brugte vi AMBEO Square-layoutet. Imidlertid fik jeg hurtigt lyst til at finde ud af, hvad vi mere kunne opnå med vores allerede lovende resultater ved at anvende andre layouts end det anbefalede. Ud over at bruge den anbefalede mikrofonplacering testede jeg mikrofonerne i spot-positioner og i et Decca Tree. Jeg har testet indspilninger af strygekvartetter, soloinstrumenter og klassiske sangere med forskellige layouts. Min overordnede oplevelse er, at systemet fungerer meget alsidigt i hvert layout, ikke mindst på grund af muligheden for at ændre mikrofonernes retningskarakteristik senere, så råmaterialet til enhver tid kan tilpasses til nye tekniske eller kunstneriske krav.

AMBEO recording for “Jupiter’s Moon” movie

Om György Mohai

György Mohai, lydtekniker, mix-tekniker og lyddesigner fra Budapest, Ungarn. En nøglefigur i den unge generation af ungarske lydteknikere. Han var optaget af musikstudier fra sin tidlige barndom og var elev på Jazz Vocals-fakultetet på Kőbánya Conservatory, det andet uddannelses-hjem for mange berømte ungarske musikere. I 2010 tog han en Sound Director BA-grad på University of Theatre and Film Arts, hvor han siden ofte er vendt tilbage for at holde forelæsninger.

Han startede sin karriere som freelance lydtekniker (monitor og FOH), både for bestemte bands og for de største live/PA-firmaer i Ungarn. I 2004 grundlagde han sit eget PA-firma. Siden 2012 har han stået i spidsen for lydafdelingen på Pesti Magyar Theatre.

Lige nu er han en af Ungarns travleste lydteknikere, og han arbejder jævnligt som cheftekniker på nogle af de største events i Ungarn, omfattende hele spektret af livemusik-genrer (Bobby McFerrin, José Cura, Ramón Vargas, Andrea Rost og Erika Miklósa) og teaterprojekter (Shrek, West Side Story, Into the Woods, Blues Brothers og István a Király).

György har også medvirket i adskillige filmproduktioner. For blot at nævne en enkelt: som Communication System Engineer spillede han en vigtig rolle i lydholdet på "The Martian", der – ud over andre lydspecifikke priser og nomineringer – var Oscar-nomineret i alle lydkategorier i 2015.

For nylig – ud over PA-firmaet – har han startet sit eget lydstudie ved navn Pannónia Hangstúdió. Studiet er med til at bygge bro mellem hans mange professionelle interesser, da det dagligt lægger udstyr og lokaler til musical-, teater- og filmproduktioner.

Om György Mohai

Eksperthistorier for højttalere

Paul Geluso

Paul Geluso er krediteret som mix- og mastering-tekniker, producer og musiker på hundredevis af filmtitler. Som komponist og lyddesigner har hans arbejde være udstillet internationalt og fået støtte fra New York State Council for the Arts og Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank er en polsk lydtekniker og musikproducer. Hun studerede musikproduktion og lyddesign ved Fryderyk Chopin-musikakademiet i Warszawa. Efter sin eksamen i 1989 begyndte hun sin karriere som freelance lydtekniker, indspilningsleder og musikproducer – først i Warszawa og siden i Schweiz og Tyskland. Siden 1993 har hun undervist i indspilningsteknik ved FHNW Academy of Music i Basel, Schweiz, hvor hun også bor.

Benoît Gilg

Benoît Gilg er stadig ung, men han har allerede lavet lyd i mere end halvdelen af sit liv. Efter en karrierestart blandt de nye stjerner i parisisk free jazz, hvor han bl.a. indspillede Akosh.S Unit, besluttede han at udvide sin horisont ved at stå for monitormixet på turneer med Mireille Mathieu og Juliette Greco. På den måde udviklede han en særlig tilpasningsevne.

Dan Shores

Daniel Shores er 3 gange GRAMMY®-nomineret og startede sin professionelle karriere hos Sono Luminus, først som teknikerassistent, siden som tekniker og endelig som leder af Sono Luminus-plademærket. Efter ændringer i firmastrukturen er Daniel nu tilbage til udelukkende at beskæftige sig med det, han elsker – lydteknik. I mange år har Daniels fokus været hans kærlighed til lyd og et ønske om at skabe de absolut bedste musikindspilninger, der giver lytteren den mest medrivende interaktion med musikken.

György Mohai

György Mohai, lydtekniker, mix-tekniker og lyddesigner fra Budapest, Ungarn. En nøglefigur i den unge generation af ungarske lydteknikere. Han var optaget af musikstudier fra sin tidlige barndom og var elev på Jazz Vocals-fakultetet på Kőbánya Conservatory, det andet uddannelses-hjem for mange berømte ungarske musikere. I 2010 tog han en Sound Director BA-grad på University of Theatre and Film Arts, hvor han siden ofte er vendt tilbage for at holde forelæsninger.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, født Schwartz, er lydtekniker og producer af akustisk musik inden for radio, TV og studiebranchen. Hendes indspilninger har modtaget adskillige tyske og internationale nomineringer og priser, bl.a. 2 Echo Klassik Awards, Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, en Grammy-nominering og mange andre.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og bliv medlem af AMBEO Community

Kontakt os venligst, hvis du har feedback eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints - eller du vil dele dine erfaringer i din egen eksperthistorie.

Newsletter subscription