Małgorzata Albińska-Frank

AMBEO eksperthistorier

Małgorzata Albińska-Frank er en polsk lydtekniker og musikproducer. Hun studerede musikproduktion og lyddesign ved Fryderyk Chopin-musikakademiet i Warszawa

Forudsætningen for mine klassiske optagelser er det faktum, at rum og musik tilsammen udfylder en fælles funktion. Det betyder, at al musik, som bliver opført, uundgåeligt tilhører et passende akustisk rum. Når jeg indspiller i 3D med alle de teknologiske muligheder, vil jeg gerne placere min tilhører på en stol i rummet. Det er herfra, at publikum oplever musikken. Når jeg indspiller, forsøger jeg at fortolke den kunstneriske situation, eller "dokumentere" den, og videregive den til lytteren. Herunder også forhold som det, at en sanger befinder sig højere oppe end klaveret, eller at slagtøjet er højere oppe end strygerne og træblæserne i et orkester. Under en koncert opfatter publikum dette ubevidst; det bidrager til identifikationen af lyttesituationen ved en rigtig koncert. Placeringen af 9.1-højttalerne gør det muligt at rekonstruere dette lydscenarie.

„Under en koncert opfatter publikum dette ubevidst; det bidrager til identifikationen af lyttesituationen ved en rigtig koncert “
Malgorzata Albinska

Men ikke blot det. Hvis lytteren sidder fremme i salen i stedet for i midten, hører han eller hun mere af den direkte lyd. Hvis han eller hun vælger en plads længere tilbage, tættere på højttalerne der, høres mere af den reflekterede lyd. Hvilket svarer til realiteterne ved en koncert eller en musikopførelse i et rum. Så målet er at kortlægge de naturlige forhold gennem placeringen af mikrofonerne. Når jeg laver 3D-optagelser, placerer jeg mikrofonerne som flg.: 8 mikrofoner med kuglekarakteristik til den ambiente lyd plus de sædvanlige primære- og spotmikrofoner som man anvender i stereooptagelser, hvor deres type og karakteristikker afhænger af lydkilden. Jeg placerer mikrofonerne til den ambiente lyd således, at de korresponderer med højttalerplaceringerne under afspilning af 3D-lyden. Dette gælder specielt placeringen af mikrofonerne i det lodrette og vandrette niveau. Hvilket betyder, at jeg sætter stativer op i 4 hjørner i rummet, afhængigt af musikernes placering. På hvert stativ er monteret 2 mikrofonpar i hver sit niveau. Til det høje niveau er mikrofonhøjden mindst 4 meter. De lodrette og vandrette afstande mellem mikrofonerne må fastlægges ved lytning og afhænger af rummets størrelse og møblement. Imidlertid viser min erfaring, at det er bedst at arbejde med en afstand på mindst 5 meter vandret og 1 meter lodret for at opnå en lyd, der virkelig er omsluttende. Signalernes indhold og deres korrelation spiller en afgørende rolle her: Mikrofonernes afstand fra lydkilden (både vandret og lodret), afstanden mellem for og bag, afstanden mellem venstre og højre. Det handler alt sammen om klangfarve og forholdet mellem den direkte og den diffuserede lyd.

Når det handler om at skildre lydkilden, bruger jeg som regel en Straus-kombination af kugle- og nyrekarakteristikker som den primære mikrofon. Da jeg arbejder uden en centermikrofon og stadig gerne vil sikre stabiliteten af lydkilderne, har jeg brug for flere spotmikrofoner end jeg normalt ville bruge i en stereooptagelse. Til 3D-optagelser bruger jeg dem imidlertid, så jeg kan opnå stabiliteten, klangfarven og definitionen af instrumenterne under post production. Jeg mixer omhyggeligt spotmikrofonerne ind i front-lydbilledet.

Om Malgorzata

Małgorzata Albińska-Frank er en polsk lydtekniker og musikproducer. Hun studerede musikproduktion og lyddesign ved Fryderyk Chopin-musikakademiet i Warszawa. Efter sin eksamen i 1989 begyndte hun sin karriere som freelance lydtekniker, indspilningsleder og musikproducer – først i Warszawa og siden i Schweiz og Tyskland. Siden 1993 har hun undervist i indspilningsteknik ved FHNW Academy of Music i Basel, Schweiz, hvor hun også bor.

På grund af hendes fascination af klassisk musik, akustik og instrumenternes akustiske lyd har hun specialiseret sig i indspilning og produktion af musik fra Middelalderen, såvel som klassisk og moderne musik. I 1995 åbnede hun sit eget indspilningsstudie, arton, i Basel.

Hun arbejder sammen med kendte musikere for forskellige musikvirksomheder, plademærker, festivaler og radiostationer. Ud over hendes kompetencer sætter hendes kunder særlig pris på hendes følsomme auditive evner og sans for klangfarve og lyddesign, såvel som hendes kunstneriske evner.

Hendes indspilninger karakteriseres af lyd i høj kvalitet og stor musikalitet.

Om Malgorzata

Eksperthistorier for højttalere

Paul Geluso

Paul Geluso er krediteret som mix- og mastering-tekniker, producer og musiker på hundredevis af filmtitler. Som komponist og lyddesigner har hans arbejde være udstillet internationalt og fået støtte fra New York State Council for the Arts og Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank er en polsk lydtekniker og musikproducer. Hun studerede musikproduktion og lyddesign ved Fryderyk Chopin-musikakademiet i Warszawa. Efter sin eksamen i 1989 begyndte hun sin karriere som freelance lydtekniker, indspilningsleder og musikproducer – først i Warszawa og siden i Schweiz og Tyskland. Siden 1993 har hun undervist i indspilningsteknik ved FHNW Academy of Music i Basel, Schweiz, hvor hun også bor.

Benoît Gilg

Benoît Gilg er stadig ung, men han har allerede lavet lyd i mere end halvdelen af sit liv. Efter en karrierestart blandt de nye stjerner i parisisk free jazz, hvor han bl.a. indspillede Akosh.S Unit, besluttede han at udvide sin horisont ved at stå for monitormixet på turneer med Mireille Mathieu og Juliette Greco. På den måde udviklede han en særlig tilpasningsevne.

Dan Shores

Daniel Shores er 3 gange GRAMMY®-nomineret og startede sin professionelle karriere hos Sono Luminus, først som teknikerassistent, siden som tekniker og endelig som leder af Sono Luminus-plademærket. Efter ændringer i firmastrukturen er Daniel nu tilbage til udelukkende at beskæftige sig med det, han elsker – lydteknik. I mange år har Daniels fokus været hans kærlighed til lyd og et ønske om at skabe de absolut bedste musikindspilninger, der giver lytteren den mest medrivende interaktion med musikken.

György Mohai

György Mohai, lydtekniker, mix-tekniker og lyddesigner fra Budapest, Ungarn. En nøglefigur i den unge generation af ungarske lydteknikere. Han var optaget af musikstudier fra sin tidlige barndom og var elev på Jazz Vocals-fakultetet på Kőbánya Conservatory, det andet uddannelses-hjem for mange berømte ungarske musikere. I 2010 tog han en Sound Director BA-grad på University of Theatre and Film Arts, hvor han siden ofte er vendt tilbage for at holde forelæsninger.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, født Schwartz, er lydtekniker og producer af akustisk musik inden for radio, TV og studiebranchen. Hendes indspilninger har modtaget adskillige tyske og internationale nomineringer og priser, bl.a. 2 Echo Klassik Awards, Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, en Grammy-nominering og mange andre.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og bliv medlem af AMBEO Community

Kontakt os venligst, hvis du har feedback eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints - eller du vil dele dine erfaringer i din egen eksperthistorie.

*De markerede felter skal udfyldes

Image Credit: Nicolas Büchi / ZHdK Cast

Newsletter subscription