Martin Rieger

AMBEO eksperthistorier

AMBEO-værktøjerne er fantastiske til at gøre folk interesserede i 3D-lyd. For mig var det en virkelig øjenåbner omkring forskellen mellem statisk og dynamisk binaural lyd, og jeg nød at bruge AMBEO plug-ins i post production med virkelig gode resultater i undervisningen.

Jeg har været mentor for workshops i VR/AR/MR medieproduktion og kreativ historiefortælling. Det fascinerede mig, hvordan deltagerne var motiverede til at prøve nye ting i praksis. I disse workshops inkluderede jeg også hands-on sessions med Sennheisers ambisonics-mikrofon. AMBEO VR Mic er meget alsidig til alle slags tests, og det lykkedes at optage et POV- (point of view) eksperiment, en højopløst indspilning med et RED kamera og en hurtig gun-and-run-scene i et bibliotek, for blot at nævne nogle få eksempler.

„AMBEO VR Mic kompletterer og passer perfekt ind i mit eksisterende udstyr.“
Martin Rieger

Jeg har brugt den med Zoom F8, nogle ekstra beslag og et stativ, og det imponerede mig, hvor let den var at montere under kameraet. Nogle gange kan man endda nøjes med en håndholdt indspilning, og med den medfølgende elastiske ophængning fik vi altid gode resultater.

At forstå og beherske et ambisonics audio workflow tager nogen tid for begyndere. Ofte er en teoretisk introduktion den bedste metode til at blive dus med teknologien, før man prøver selv. Jeg var i stand til at forklare de forskellige arbejdsmetoder i 3D-lydindspilning og post production med de forskellige AMBEO setups. Efter denne introduktion kunne deltagerne i min workshop præsentere deres egne ideer, og de vidste, hvilken mikrofon de skulle bruge - og hvordan - til hvert enkelt formål.
I post production bruger jeg AMBEO Orbit plugin'et til at placere lydkilder i 3D-rummet i forhold til azimut- og elevations-parametre. Det demonstrerer tydeligt, hvordan binaural indspilning virker, og hvorfor rumakustik er så vigtig. Når vi så tilføjer AMBEO A-B konverteren i kombination med stemmeindspilninger eller ekstra lydeffekter, bliver det meget naturligt at forstå konceptet bag en immersiv lydindspilning og anvende det selv.

Jeg husker stadig første gang, jeg præsenterede en ambisonics-indspilning til en hovedperson, der talte direkte til kameraet. Jeg havde en binaural dekoder aktiveret i min DAW, og det lød fint, men så snart jeg justerede azimut-rotationen, kunne man tydeligt høre stemmen panorere fra venstre til højre, og da jeg kiggede op fra min computer, kunne jeg se mange overraskede ansigtsudtryk hos elever, som netop havde fattet konceptet i AMBEO VR Mic.
Desuden er det interessant at sammenligne AMBEO VR Mic i forbindelse med Neumann KU100, og hvor det giver mening at anvende AMBEO Smart Headset i stedet, for eksempel.

Om Martin Rieger

Martin Rieger betegner selv sin profession som 360° lydproduktion, et udtryk for hans holistiske tilgang til VR-produktioner, hvor han tager flere elementer end sædvanligt i betragtning i indspilnings- og mix-processen, idet han bygger historiefortællingen op gennem hele forløbet.
Med studier i medieteknologi og produktion har han et godt overblik over teknologier ud over audio.
Siden da har han - som VRTONUNG - beskæftiget sig med meget forskellige produktioner, som f.eks. en 360°-dokumentar om motorcykler i Vietnam, freeride-skiløb i knæhøj sne i Østrig og til at følge EU i verdens største flygtningelejr i Bangladesh.
Efter at have stået for mere end en snes 360°-produktioner mener han, at der er så meget mere at opdage i VR-verdenen, at der burde være flere professionelle, der udforskede og flyttede grænserne inden for 3D audio. Derfor afholder han workshops og foredrag for at give emnet den opmærksomhed, det fortjener.

Om Martin Rieger

Eksperthistorier - Virtual Reality

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann er Head of Sound hos Visualise. Som en førende 3D-lydspecialist medbringer Henrik over 10 års erfaring med lyd i studiekvalitet til film, reklamer, kunder i musikbranchen og 3D-lydinstallationer.

Michael Engman Rønnow

Michael har arbejdet i den professionelle branche de seneste 25 år. Han startede som musiker i teenageårene og gik ind i studiebranchen omkring 1992.
Han arbejder nu inden for pro audio-salg, men turnerer også stadig som musiker eller FOH-lydmand, samtidig med at han driver sit Pro Tools-baserede studie derhjemme.

Côme Jalibert

Côme Jalibert begyndte sin karriere som lydtekniker og -designer i 2002. Han har altid været tiltrukket af lydens omsluttende kraft og har derfor eksperimenteret meget med surroundlyd: I sit arbejde ønsker han, at lyden skal føles snarere end høres. Han har arbejdet med film, TV og senest med videospil, transmedia og VR. Hans mest kendte arbejde er lyddesignet til filmen Minuscule, The Valley of the Lost Ants og skabelsen af lydsiden til Phallaina, den første grafiske roman med scrolling til touchscreens.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) er forsker inden for casting / audiovisuelle medier i Department of Design ved Zurich University of the Arts (ZHdK).

Thomas Rechberger

Thomas er en schweizisk musiker, musikproducer og lyddesigner. Han har arbejdet med pro audio på alle sider af mikrofonen i mere end 20 år: Som sologuitarist i bandet Lovebugs har han spillet mere end 1.000 koncerter i Europa, indspillet 13 albums inkl. adskillige nr. 1-singler og modtaget flere Golden Record-priser.

Fabian Knauber

Som uddannet akustiker har Fabian Knauber en bred teoretisk viden om rumakustik, 3D audio og binaural teknologi, og han supplerer den med sin praktiske erfaring som freelance-lydtekniker. Ud over live- og studieproduktioner indbefatter hans kernekompetencer også komplicerede, højttalerbaserede installationer og 3D-lyd til Virtual Reality.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello er elekronisk musiker og mediekunstner. Han har udsendt CD'er på New Albion Records, Sub Rosa, 12k og Room 40. Hans lydinstallationer og multikanalsarbejder indgår i den permanente udstilling på Museum of Modern Art, Whitney Museum og Museum of Contemporary Art, Lyon.

Little Konzett

Little Konzett er en østrigsk producer, indspilnings-, mix- og mastering-tekniker, musiker og ejer af „Little Big Beat Studios“. Studierne ligger i den vestlige del af Østrig og i Liechtenstein.

Rodolphe Alexis

Som lyddesigner og -tekniker arbejder han på forskellige måder, som er i dialog med andre kunstgenrer (installation, skulptur, performance, radio).

Martin Rieger

Martin Rieger betegner selv sin profession som 360° lydproduktion, et udtryk for hans holistiske tilgang til VR-produktioner, hvor han tager flere elementer end sædvanligt i betragtning i indspilnings- og mix-processen, idet han bygger historiefortællingen op gennem hele forløbet.
Med studier i medieteknologi og produktion har han et godt overblik over teknologier ud over audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og bliv medlem af AMBEO Community

Kontakt os venligst, hvis du har feedback eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints - eller du vil dele dine erfaringer i din egen eksperthistorie.

Newsletter subscription